Produkcja syropu Neera

 

Naturalny syrop z drzew firmy Madal Bal został skomponowany w Szwajcarii z połączenia czystego klonu Ptasie Oko z syropami z palm Arenga, Kitul, Palmyra, Nipah i palm kokosowych.  Syropy palmowe pochodzą z Indonezji i Sri Lanki, zaś syrop klonowy z Kanady.

Madal Bal wykorzystuje tylko najczystszy sok, ze specjalnie wyselekcjonowanych drzew, rosnących w naturalnym, wolnym od skażenia środowisku. Jego produkcja jest niezwykle staranna. Potrzeba 40 – 50 litrów słodkiego soku do otrzymania 1 litra syropu Neera.

Jest to równe ilości soku, jaką jedno drzewo produkuje w ciągu roku. W naturalnym syropie z drzew Madal Bal używany jest tylko czysty, ciemny syrop klonowy „klasy C”, klasy najbogatszej w minerały.

Produkcja syropu palmowego polega na codziennym przycinaniu kwitnących łodyg. Ta delikatna praca skutecznie koncentruje najbardziej potężną siłę życia tej rośliny, czyli sok, który w przeciwnym razie stałby się owocem drzewa (w przypadku palm kokosowych – kokosem).

Madal Bal używa tylko syropu pochodzącego z małych rodzinnych gospodarstw, które stosują techniki produkcji wprowadzone i kontrolowane przez szwajcarskich ekspertów. Ta forma produkcji jest bardziej kosztowna niż metody plantacyjne, ale zapewnia ekologiczny syrop najwyższej jakości, wspomagając rozwój lokalnych społeczności i małych rodzinnych przedsiębiorstw.

Syrop Neera to różne rodzaje syropów wzajemnie się uzupełniających pod względem zawartości minerałów. Dostarczają ważnych zasadowych soli mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, mangan, sód.