W czasie diety wypijamy kilka szklanek napoju Neera, gdy czujemy głód lub spadek energii sięgamy po napój. Zwykle jest to ilość 6-8 szklanek dziennie, przepis na napój można modyfikować, to znaczy jeśli napój jest dla nas zbyt słodki dodajemy mniej syropu czy też więcej cytryny do smaku. Płyny uzupełniające do wykorzystania w czasie detoksu to: herbaty ziołowe, okazjonalnie świeżo wyciśnięty sok z cytrusów (bardzo polecamy grejpfrutowy), wywar z warzyw (gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie i pijemy sam wywar), a przede wszystkim dużo czystej wody dla szybszego wydalania toksyn. Jeśli dodamy do naszej szklanki wody małą szczyptę soli kłodawskiej lub himalajskiej będzie ona nas lepiej nawadniać, sól zawiera bowiem ponad 90 różnych mikroelementów i dodanie jej do wody czyni z niej naturalny elektrolit. Dodatkowo sól zbalansuje słodki smak napoju Neera. Nie używamy do tego celu soli stołowej.