Zupa dyniowa z syropem Neera – przepis

zupa_dyniowa_neera1

 

 

 

 

Zupa dyniowa z syropem Neera

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
1 mała dynia (ok 2 kg)
1 cebula
½ papryczki chili
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżka syropu Neera
sok z 1 limonki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pestki dyni
Sposób przygotowania:

Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek razem z obranymi i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Skropić oliwą na wierzchu i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piecyku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę oraz starty imbir i upieczone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy wszystko chwilę i dodajemy ciepłego bulionu. Upieczoną dynię również przekładamy do bulionu (dynia puszcza sporo soku i w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję zupy możemy go dodać do wywaru lub nie) i chwilę razem gotujemy. Gdy dynia będzie się rozpadać blendujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z limonki oraz syropem Neera, jeśli potrzeba dosalamy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.