Trufle zdrowy zamiennik pączków na Tłusty Czwartek
Składniki:
• 300 g daktyli suszonych
• 1 łyżka syropu Neera
• 2 pomarańcze
• 100 g orzechów włoskich
• 120 ml kakao
• 100 g orzechów włoskich
• zapach migdałowy lub pomarańczowy
• + wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
1. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Wyciskamy sok z pomarańczy i wyjmujemy cały miąższ. Daktyle i pomarańcze przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i wstawiamy na gaz. Powinny gotować się, aż do odparowania całego soku i zgęstnienia masy. Zajmuje to około 10-15 minut. Trzeba mieszać, żeby się nie przypaliły.
2. Orzechy włoskie i laskowe wkładamy do blendera i miksujemy kilkanaście sekund. Przekładamy do miski.
3. Do pojemnika z nożem wkładamy ugotowane daktyle z sokiem pomarańczowym i miksujemy na gładką masę.
4. W misce łączymy gorącą masę daktylową z rozdrobnionymi orzechami, kakao i zapachem migdałowym. Przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki aby masa zgęstniała.
5. Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy np. w wiórkach kokosowych lub w kakao. Trufle trzymamy w lodówce w szczelnym pojemniku. Smacznego.
Pyszna alternatywa ze zdrowym tłuszczem