Szparagi w Neera-Miso sosie.
Teraz mamy czas na szparagi, więc warto korzystać z sezonu.
Przepis na pyszny obiad:
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
Składniki na sos:
2 płaskie łyżki pasty miso
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu Neera
4 łyżki wody
do podania: uprażony sezam, posiekana dymka oraz szczypior
Przygotowanie:
Przygotowanie szparagów: szparagi umyć w zimnej wodzie, dokładnie płucząc główki. Odciąć zdrewniałą końcówkę, wystarczy uciąć około 2 – 3 cm, aby pozbyć się stwardniałego zakończenia. Jeśli szparagi są grube i mają wyraźne łuski, to można obrać je obieraczką do połowy wysokości, jeśli jednak są cienkie nie ma potrzeby obierania.
W rondlu zagotować osoloną wodę, a na wrzątek wrzucić szparagi. Gotować przez 3 – 5 minut, w międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku blendera lub przy pomocy trzepaczki w niedużej miseczce, na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać kilka kropel syropu z Neera więcej.
Ugotowane szparagi błyskawicznie wyłowić, położyć na talerzach, oblać sosem i obficie obsypać sezamem, szczypiorem oraz posiekaną cebulką.