Sałatka z ciecierzycy przyprawiona syropem Neera

salatka_cieciorka_neera

Sałatka z ciecierzycy przyprawiona syropem Neera

ikonka_vegan-01 ikonka_bez_glutenu-01 ikonka_bez_cukru-01

Sałatka z ciecierzycy – bogata w proteiny, może mieć wiele wersji.
Ciecierzyca jest świetnym źródłem protein pochodzenia warzywnego (około 20% zawartości to proteiny), dostarcza witamin B, żelaza, cynku oraz magnezu.
Szklanka ciecierzycy po namoczeniu i ugotowaniu, 2-3 łodygi selera, 1-2 garści rukoli, paczka pomidorków koktajlowych, olej lniany (lub dowolny inny), ocet jabłkowy/cytrynowy/balsamiczny, pieprz Cayenne/pieprz czarny, kminek, musztarda, przecier pomidorowy, sól lub granulowany bulion warzywny, trochę syropu Neera.
Opłucz warzywa, potnij je na drobne kawałeczki, dobrze wymieszaj, dopraw do smaku.
Inny wariant: Użyj sera feta, papryki, oliwek, ziół (pietruszka), kurkumy i garam masali, prażonych ziół słonecznika, pasty sezamowej.

salatka_cieciorka_neera_talerz