Najprostsze crumble truskawkowe z Neera

IMG_1991 IMG_1992 IMG_1995

 

 

 

 

Przepis jest tak prosty i szybki do wykonania, że pokochacie go.

Składniki na około 2 średnie porcje:
2–3 szklanki truskawek
1 niecała szklanka płatków owsianych
2–3 łyżki wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego + odrobina do formy
2-3 łyżki syropu Neera  wg własnych upodobań i słodkości owoców

1. Płatki owsiane odrobinę zmiel w młynku, aby się lekko pokruszyły – możesz też ugnieść je mocno w rękach w większej misce. Dodaj do nich margarynę (lub olej kokosowy) i wyrób ciasto na kruszonkę, dodając również syrop Neera.
2. Truskawki pokrój w małe kawałki, najlepiej plasterki.
3. Formę wysmaruj odrobiną oleju i poukładaj na dno truskawki. Na owoce rozsyp równomiernie kruszonkę z płatków owsianych.
4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10–15 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce puszczą swoje soki.
5. Przepyszne na ciepło i zimno. Można podać z lodami. Smacznego!