Muffiny jaglano dyniowe z Neera

muffiny_dyniowe_neera1

 

 

 

 

Muffiny jaglano dyniowe z Neera

ikonka_bez_glutenu-01 ikonka_bez_cukru-01

 

 

Składniki:
400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju roślinnego (użyliśmy kokosowego) lub roztopionego masła
4 łyżki syropu Neera
2 jajka
1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich
50 g żurawiny (użyliśmy świeżej, ale może być mrożona lub suszona)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na muffiny jeżeli to konieczne wyłożyć papilotkami.
Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, syrop Neera i wymieszać na jednolitą masę.
W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
W trzeciej większej misce wymieszać mąkę jaglaną, mielone migdały, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki.
Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.  Smacznego