Makowiec bez pieczenia z Neera

IMG_9963

 

 

 

 

SUROWY MAKOWIEC Z NEERA

spód:
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
200 g rodzynek
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

masa makowa:

1 szkl mielonego, suszonego maku
3/4 szkl mleka kokosowego
150 g orzechów nerkowca
1/4 szkl syropu Neera
skórka otarta z jednej pomarańczy
naturalny zapach migdałowy kilka kropel

do posypania:

gorzka czekolada, mandarynka

Orzechy mielimy na drobny granulat. Dodajemy rodzynki. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem kokosowym.

Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą i zdobimy np. mandarynką.

Jest przepyszny i na każdą okazję. Smacznego.

IMG_9966