SUROWY MAKOWIEC Z NEERA
spód:
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
200 g rodzynek
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
masa makowa:
1 szkl mielonego, suszonego maku
3/4 szkl mleka kokosowego
150 g orzechów nerkowca
1/4 szkl syropu Neera
skórka otarta z jednej pomarańczy
naturalny zapach migdałowy kilka kropel
do posypania:
gorzka czekolada, mandarynka
Orzechy mielimy na drobny granulat. Dodajemy rodzynki. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem kokosowym.
Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą i zdobimy np. mandarynką.
Jest przepyszny i na każdą okazję. Smacznego.