Leśny mech z Neera
400 g mrożonego szpinaku
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kokosowej
50 g mąki kukurydzianej
125 ml syropu Neera
100 ml oleju kokosowego lub z pestek winogron
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli ciasto ma być w 100% bezglutenowe)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki wanilii
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku. Ubić jajka i dodać syrop, olej, sok i skórkę z cytryny, wanilię.
Ubijając dodawać mąkę, na końcu dodać szpinak.
Ciasto piec w tortownicy, po ostudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozkruszyć. Te okruchy posypane na wierzchu ciasta tworzą efekt leśnego mchu. Można przełożyć bitą śmietaną. Udekorować żurawiną.