Kutia bezglutenowa z kaszy jaglanej z syropem Neera
Składniki:
40 dag kaszy jaglanej
40 dag maku (my użyliśmy białego, ale może być też czarny)
40 dag ulubionych bakalii (figi, rodzynki, morele, orzechy włoskie, laskowe, migdały itp.)
skórka otarta z 2 pomarańczy
8 łyżek syropu Neera
Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, by zmiękł. Kaszę przelewamy wrzątkiem przez sito, by pozbyć się goryczy. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wrzącą wodą w ilości półtora razy większej niż objętość kaszy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Nie mieszamy w trakcie gotowania, żeby kasza nie była kleista. Następnie przecedzamy mak i mielimy go w maszynce o gęstym sicie lub w dobrym mikserze. Orzechy siekamy i prażymy na patelni, suszone owoce zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy lub miksujemy na drobne kawałki. Skórkę sparzonej pomarańczy ucieramy na tarce o drobnych oczkach i przesmażamy przez chwilę z syropem Neera i odrobiną wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i schładzamy w lodówce. Kutię najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie aromaty i smaki przeszły sobą.
Smacznego.