Deser z rabarbaru, chia i Neera.
Idealny czas na rabarbar. Polecamy prosty i bardzo smaczny deser
Składniki dla 2 osób:
1 szklanka mleczka kokosowego
4 łyżki nasion chia (szałwi hiszpańskiej)
2 łodygi rabarbaru
4 łyżki syropu Neera
Rabarbar myjemy i kroimy w duże kawałki, dodajemy kilka łyżek wody, 2 łyżki syropu Neera i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut – aby wszystkie kawałki były miękkie. Miksujemy blenderem ręcznym na rabarbarowy mus. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mleczko kokosowe mieszamy z nasionami chia, po kilkunastu minutach, gdy już napęcznieje i zacznie „żelować” mleczko – ponownie dokładnie mieszamy.
Na dno dwóch pucharków / słoiczków / szklaneczek wylewamy po 2 łyżki syropu Neera. Jako drugą warstwę delikatnie wkładamy mus rabarbarowy. Na koniec łyżka po łyżce nakładamy mleczko z chia. Deser chłodzimy w lodówce.
Ten deser jest idealny!