Składniki:
• 2 szklanki płatków jaglanych
• 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
• 0,5 szklanki soku jabłkowego świeżo wyciskanego z jabłek
• 3 łyżki syropu Neera
• 1 szklanka borówek amerykańskich
• 1 szklanka malin
• szczypta cynamonu
• szczypta wanilii
• 3 łyżki masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego
• garstka pestek dyni
Polewa:
• 3 łyżki Tahini
• 2 łyżki syropu Neera
Suche produkty wsypujemy do miski i mieszamy. Do garnuszka wrzucamy maliny i połowę borówek, dodajemy syrop Neera i połowę suchej mieszanki. Dolewamy tłuszcz i ½ szklanki soku z jabłek i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masa zawrze miksujemy zawartość garnuszka i przelewamy do miski z resztą suchego. Dodajemy resztę borówek, przyprawy i pestki, dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy 45 minut. Stygło w piekarniku. Wierzch można ozdobić owocami i pyszną polewą.