Baton energetyczny przepis

baton_energetyczny_neera

 

 

 

 

Baton energetyczny z Neera ikonka_vegan-01 ikonka_bez_jaj-01 ikonka_bez_cukru-01

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 8 suszonych daktyli
  • ok. 50 ml oleju
  • ok. 150 ml syropu Neera

Zapraszamy na prosty przepis na pyszne batony energetyczne, bez dodatku cukru. Po pokruszeniu, można jeść je również tak jak granolę z mlekiem lub jogurtem.
1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
2. W misce wymieszajcie płatki owsiane, pestki słonecznika, sezam, grubo posiekane orzechy, rodzynki oraz posiekane daktyle.
3. Do małego garnka wlejcie olej i syrop Neera, mieszając, do momentu, aż się połączą.
4. Wlejcie olej z syropem Neera do miski z masą bakaliową na batony i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
5. Przełóżcie wszystko do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia.
6. Pieczcie w piekarniku przez ok. 30 minut (w razie potrzeby – nieco dłużej), aż wierzch ładnie się zrumieni.
7. Zostawcie do ostygnięcia, a następnie pokrójcie płatkowo-bakaliową masę na batony.

baton_energetyczny_neera2