Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 1,5 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren białego sezamu
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 8 suszonych daktyli
- ok. 50 ml oleju
- ok. 150 ml syropu Neera
Zapraszamy na prosty przepis na pyszne batony energetyczne, bez dodatku cukru. Po pokruszeniu, można jeść je również tak jak granolę z mlekiem lub jogurtem.
1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
2. W misce wymieszajcie płatki owsiane, pestki słonecznika, sezam, grubo posiekane orzechy, rodzynki oraz posiekane daktyle.
3. Do małego garnka wlejcie olej i syrop Neera, mieszając, do momentu, aż się połączą.
4. Wlejcie olej z syropem Neera do miski z masą bakaliową na batony i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
5. Przełóżcie wszystko do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia.
6. Pieczcie w piekarniku przez ok. 30 minut (w razie potrzeby – nieco dłużej), aż wierzch ładnie się zrumieni.
7. Zostawcie do ostygnięcia, a następnie pokrójcie płatkowo-bakaliową masę na batony.