O neera

Neera to naturalny syrop z drzew firmy Madal Bal został skomponowany w Szwajcarii z połączenia czystego kanadyjskiego klonu z syropami palmowymi południowo-wschodniej Azji. Potrzeba było pięciu lat i wielu testów, aby wyprodukować mieszaninę, która spełnia wymagania kuracji oczyszczającej.

Podczas kuracji Neera ciało oczyszcza się z nieczystości. Dalsze wchłanianie toksyn w czasie kuracji w formie przetworzonych produktów zniweczyłoby efekty programu. Dlatego naturalny syrop z drzew Madal Bal wykorzystuje tylko najczystszy sok, ze specjalnie wyselekcjonowanych drzew, rosnących w naturalnym, wolnym od skażenia środowisku. Jego produkcja jest niezwykle staranna.

Drzewa klonowe muszą osiągnąć wiek około 40 lat, zanim można z nich ściągać sok. Klon cukrowy „Ptasie oko”, jeden z 75 gatunków klonów w Ameryce Płn., produkuje sok tylko przez 4 do 6 tygodni, w marcu i kwietniu. W tym czasie lasy pokryte są często ponadmetrową warstwą śniegu, stąd ściąganie soku jest wyjątkowo żmudnym zajęciem.

Każdego ranka opróżnia się wiadra zawieszone na drzewach i przewozi sok do pomieszczenia, gdzie płyn jest ogrzewany na drewnianym palenisku, dopóki nie osiągnie konsystencji syropu. Sok musi zostać skoncentrowany, aby nie uległ zepsuciu. Potrzeba 40-50 litrów słodkiego soku do otrzymania 1 litra końcowego produktu. Jest to równe ilości soku, jaką jeden klon produkuje w ciągu roku. Naturalny syrop z drzew Madal Bal zawiera tylko czysty, ciemny syrop klonowy klasy „C”, klasy najbogatszej w minerały.

Produkcja syropu palmowego jest równie staranna. Polega ona na codziennym przycinaniu kwitnących łodyg. Ta delikatna i mozolna praca skutecznie koncentruje najbardziej potężną siłę życia tej rośliny, czyli sok, który w przeciwnym razie stałby się owocem drzewa (w przypadku palm kokosowych – kokosem). Sok ten jest następnie ogrzewany nad ogniem, co delikatnie koncentruje go w syrop, w celu uniknięcia fermentacji.

Naturalny syrop z drzew Madal Bal używa soku z kilku gatunków palm południowo – wschodniej Azji, włączając palmę kokosową, palmy Arenga i Kitul z lasów tropikalnych, palmę Nipah z terenów podmokłych i palmę Palmyra z północnej Sri Lanki. Madal Bal używa tylko syropu pochodzącego z małych, rodzinnych gospodarstw, które stosują techniki produkcji wprowadzone i kontrolowane przez szwajcarskich specjalistów. Ta intensywna forma produkcji jest z pewnością bardziej kosztowna niż metody plantacyjne, ale zapewnia ekologiczny syrop najwyższej jakości, jednocześnie wspomagając rozwój lokalnych społeczności i małych rodzinnych przedsiębiorstw.

Unikalność naturalnego syropu z drzew polega na bogatej i zrównoważonej zawartości minerałów. Syrop klonowy jest bogaty w mangan i cynk, dwa minerały, które w syropie palmowym występują tylko w śladowych ilościach. Z kolei, syrop palmowy zawiera duże ilości potasu i wapnia, dwóch pierwiastków koniecznych do prawidłowego funkcjonowania komórek i stąd ważnych dla procesu oczyszczania organizmu. Kiedy syropy wymiesza się w odpowiednich proporcjach, otrzymujemy wyjątkowy, życiodajny nektar.